sâmbătă, 4 decembrie 2010

Despre Sam si Gogu'

Sam si Gogu au fost odata prieteni, ziceau ei chiar foarte buni prieteni.Bineinteles raportul de forte nu era foarte bine impartit, insa compromisul nu i-a deranjat foarte tare niciodata. Sam era cel puternic din relatia lor, cel hotarat, cel cu initiativa, cel  care "avea dreptate", iar Gogu, well Gogu il privea cu admiratie,era mandru sa-i fie prieten, sa-i asculte sfaturile, care de cele mai multe ori se dovedeau a fi "cele corecte".
Sam era  asemenea unui capitan de vapor care sta pe puntea navei. El dirija toate manevrele si dadea ordine oamenilor aflati in sala motoarelor care, la randul lor, controlau toate cazanele, instrumentele, etc. Mecanicii nu stiau incotro se indreapta nava, dar se supuneau ordinelor pe care le primeau.. Mecanicii i se supuneau in mod automat, pentru ca el era comandantul..Nu discutau ordinele ci doar le executau..
Dar intr-o zi Sam si-a pierdut" compasul si sextantul", astfel, informatiile pe care a inceput sa le dea "oamenilor" din subordine erau eronate..insa acestia executau in continuare, doar Sam era capitanul.
Sam nu putea recunoaste in fata oamenilor, nici chiar in fata lui Gogu, ca a pierdut controlul" navei", insa Gogu stia, il cunoastea prea bine ca sa nu-si dea seama ca ceva nu e in regula. Treptat , pt Gogu , Sam isi pierdea din stralucire, cuvintele lui isi pierdeau din valoare, si scoteau la iveala nesiguranta, cateodata chiar disperarea, ceea ce il facea pe Gogu sa nu se mai uite la el cu atata admiratie, sa nu-i mai asculte sfaturile cu rasuflarea taiata, il vedea "mic".Raportul de forte incepuse sa se schimbe. Erau in continuare prieteni, incercau sa se ajute cumva, insa de cele mai multe ori nu se puneau deacord, ajungeau sa se certe, promisiunile , cuvantul dat nu mai aveau aceeasi valoare pentru ei. Disparuse armonia din relatia lor de prietenie , desi se chinuiau sa o pastreze.
Au hotarat impreuna ca intr-adevar lucrurile nu sunt ok intre ei si ca ar trebui sa faca ceva sa fie bine.E pacat sa se strice o asa prietenie.Functionau bine impreuna, de ce nu ar putea-o face din nou.....Au inceput sa iasa la cate o bere impreuna, sa-si povesteasca una alta, a fost bine o perioada, insa totusi ceva lipsea, ei se schimbasera, Gogu nu mai era acelasi care-i sorbea vorbele lui Sam, iar Sam era fara chef, nesigur, ba chiar ajunsese sa se agate de Gogu, ceea ce-l obosea pe acesta foarte tare, de multe ori cand vedea numele lui pe ecranul telefonului, isi dadea ochii peste cap si se gandea la tot felul de scuze pe care i le va da lui Sam pentru ca nu a raspuns la telefon.
O perioada s-au vazut mai rar.Gogu si-a facut alti prieteni, cu care iesea destul de des, a inceput sa faca toate acele lucruri cu care Sam stia ca nu ar fi fost deacord. A inceput sa-i ascunda lucruri, ii era totusi frica de ce va zice Sam, stia ca sigur va incerca sa-l convinga ca nu e bine ce face, iar el nu vroia asta, se simtea liber, nu-l mai critica nimeni, facea ce ii trecea prin cap, fara sa fie controlat, judecat, ii era bine....
Dar desi ii era bine, dupa o perioada cand toata "libertatea " asta incepuse sa-l epuizeze,parca incepea sa-i fie dor de Sam, se gandea "oare ce va zice Sam despre asta?, oare Sam ce ar face in situatia asta?"
Si se gandi , sa-i dea un telefon lui Sam sa vada ce mai face si poate sa iasa la o bere, sa catch up. Sam a fost incantat sa-l auda si au iesit , au povestit de tot ce s-a mai intamplat, spre surprinderea lui Gogu, Sam nu a fost foarte critic , au ras, a fost bine, au zis ca neaparat tre sa faca asta mai des. Amandoi erau constienti ca s-au schimbat, ca vor alte chestii, ca relatia lor de prietenie nu mai e cum a fost, ca pentru a ajunge iarasi la acea prietenie trebuie sa se redescopere unul pe altul, sa nu se mai judece unul pe altul dupa ce "stiau", ci ca trebuie sa se priveasca cu alti ochi, si poate intr-o zi vor fi din nou "nedespartiti"
Asa au plecat acasa dupa ce au stabilit ca se vor vedea si maine; cu un zambet pe fata amandoi, cu bucuria de revedere,  cu speranta in suflet, si cu un " va fi bine" pe buze...